Produkter til bil / varevogn / 4x4

stage_image1_lg

EU dækmærkat

Hvad skal man ellers tænke på, når man køber dæk?

EU dækmærkaten er designet til at vise information om 3 kriterier. Men der er mange andre vigtige egenskaber og faktorer man bør tage med i sine overvejelser:

  • Modstandsdygtighed overfor akvaplaning
  • Kørselsstabilitet
  • Håndtering og styrepræcision
  • Holdbarhed
  • Bremseegenskaber
  • Egenskaber i vinterforhold

Udover de kriterier der omfattes af dækmærkaten, er der mindst 11 yderligere og relevante faktorer, som indgår i de standard dæktests, der  udføres jævnligt (se nedenstående tabel).
Bilproducenter stiller meget høje krav til dækkets egenskaber og præstationer, som skal opfyldes før de godkender dæk til deres nye køretøjer.
Disse faktorer indgår også i de bredt publicerede dæktests, der til stadighed foretages i hele Europa, og er derfor fortsat være en glimrende kilde til at få objektiv information fra om dækkets samlede ydeevne.

Udtalelse - ADAC motorwelt 3/2010

"Med virkning fra 2012 vil dæk blive markeret med et"energimærke "der meget ligner den, vi finder på eksempelvis nye køleskabe.

Vi tror: Det er godt, at EU har defineret en EU dækmærkat, så man umiddelbart kan se informationer om energieffektivitet, vådgreb og støj. Den lovpligtige mærkning kan dog ikke erstatte den omfattende og detaljerede dæktest som  giver de mest omfattende oplysninger, og dermed gør det nemmere at vælge det helt rigtige dæk".

 

Test kriterierEU dækmærkatDæk tests
Tør
KørestabilitetNejJa
HåndteringNejJa
BremsningNejJa
Våd
BremsningJaJa
Akvuaplaning -fremadNejJa
Akvuaplaning - på tværsNejJa
HåndteringNejJa
Greb i svingNejJa
Støj
Støj i kabinenNejJa
Støj udenforJaJa
RullemodstandJaJa
SlitageNejJa
PAH* olieniveauNejJa
Høj hastighedNejJa
Legende
Jainkluderet*Polycyclic Aromatic
Nejikke inkluderetHydrocarbons