Produkter til bil / varevogn / 4x4

Markings on the tire sidewall are shorthand for a wealth of information.

Dækkoder

Sådan tydes koderne på dækkets sidevæg

Har du lagt mærke til koderne på dækkets sidevæg? De repræsenterer en lang række oplysninger. Dækkets modelnavn står der selvfølgelig, men det er blot en mindre del. Der står også en række tal, der dækker belastningsindeks, hastighedsindeks, dækstørrelse, konstruktion osv.

Hvorfor er disse koder så vigtige? Fordi oplysningerne er nødvendige, når bilen skal have nye dæk. Alle bilister ønsker at sikre optimal sikkerhed og ydeevne, når de køber nye dæk. Det kan du nemt sørge for, hvis du kan læse koderne på sidevæggen.

Lad os starte med denne række koder som et eksempel: 225/45 R 18 95 H

Dækbredde

Det første tal i rækken er “225.” Det angiver dækkets nominelle bredde (i millimeter) fra sidevæg til sidevæg.

Højde-/breddeforhold

Næste tal efter skråstregen er ”45”. Dette tal angiver dækkets højde-/breddeforhold - faktisk højden på dækkets profil ud mod fælgen som en procentdel af dækkets bredde. Tallet beregnes ved at dividere dækkets profil med dækkets bredde, hvor det er højest og bredest. Hvis et dæk har et højde-/breddeforhold på 45, betyder det at dækkets højde er 45 % af dets bredde.

Konstruktion

Næste element i dækkoderne er et bogstav. Bogstavet angiver, hvordan dækket er konstrueret - i dette eksempel står der ”R” for radialdæk. Andre eksempel er “B” for bias-ply-dæk og “D” for diagonaldæk.

Radialdæk er de mest almindelige dæk i dag. De hedder radialdæk, fordi dækkenes riller peger radialt eller stråleformet fra den ene vulst til den anden i en ret vinkel på dækkets rotation.

Fælgdiameter

Tallet “18” i eksemplet angiver diameteren på fælgene i tommer.

Belastningsindeks

Tallet efter fælgdiameteren angiver belastningsindekset. I eksemplet angiver “95” den maksimale belastning, dækket kan bære, når det er fuldt pumpet. Dæk til personbiler har belastningsindeks mellem 75 og 105, hvor værdien svarer til et specifikt belastningsindeks. Belastningskapaciteten for de enkelte værdier fremgår af et belastningsindeks, der findes i dokumentationen til bilen eller dækket. Læs vores guide om belastningsindekset.

Hastighedsindeks

Det sidste tal i eksemplet angiver hastighedsindekset. Bogstaverne fra A til Z angiver hastighedsindekset. Hvert bogstav angiver den maksimale hastighed, et dæk kan tåle med den anbefalede belastning. I vores eksempel angiver “H” en maksimal hastighed på 209 km/t. Selvom dækket kan holde til denne hastighed, bør du ikke overskride de lovbefalede hastighedsgrænser. Læs vores guide om hastighedsindeks.

Yderligere markeringer

Ud over ovennævnte koder kan der også være andre bogstaver og symboler på dækkets sidevæg.

In our example, they denote the following:

   7 Run-flat-dæk
   8 Mercedes Original Equipment-kode
   9  Velegnet til kørsel i mudder og sne
10  

Overholder officielle sikkerhedsstandarder for motorkøretøjer

11 Produktionsuge
12 Produktionsår


Find dine dæk

Den hurtigste vej til det perfekte dæk.

Dækkets dele

Dækkets dele

Et kig på de dele, et moderne bildæk består af

Læs mere

Dækproduktion

Hvordan et dæk er lavet

Sådan laves et dæk

Læs mere

Dækstørrelse

Hvor store skal dine dæk være

Sådan vælger du den rigtige størrelse til bilen.

Læs mere