Produkter til bil / varevogn / 4x4

Off-road-dæk

Off-road-dæk

Hvad er off-road-dæk?

Har du tænkt dig at køre væk fra vejen i din bil, lastbil eller SUV? Så skal dækkene på bilen kunne håndtere helt nye udfordringer. Godt vejgreb på våde og tørre veje er stadig nødvendigt for off-road-dæk, men andre faktorer som vejgreb i off-road-kørsel og punkteringsresistens og bilens belastningsindeks bliver også vigtige.

Med et godt sæt off-road-dæk kan en bil køre over sten, klipper, sand, støv, sne, mudder og andre ujævne overflader. Dækkene har specialdesignede dækmønstre, og rillerne mellem mønsterblokkene er bredere. Off-road-dæk har også forstærkede vægge, som gør dem mere resistente mod punktering.

Men på asfalt overgår off-road-dæk ikke et godt sæt sommerdæk. Det skyldes, at off-road-dæk har en mindre kontaktflade til vejen, når hjulene drejer rundt. Når de anvendes i byområder, vil de give bilen dårligere vejgreb og lave mere støj. Derudover vil brændstofudnyttelsen falde drastisk.

Det skal også nævnes, at dækmønstret på off-road-dæk har kortere levetid. Det skyldes den blødere gummiblanding, der anvendes til at give off-road-dæk tilstrækkelig ydeevne på alle overflader, veje og stier. Den gennemsnitlige levetid er dog ikke under 64.000 km, men nogle modeller kan køre så langt som 112.000 km.

Sådan vælges off-road-dæk

All-terrain-dæk: Hvis du ofte skifter mellem ujævnt terræn og almindelige vej - f.eks. i en SUV, hvor du kører fra byveje til markveje - vil bilen helt sikkert have fordel af all-terrain-dæk. Dækkene er udstyret med et fastholdende dækmønster, der er i stand til at køre i støv, grus og græs, men også kører støjsvagt og behageligt på asfaltveje. Det skal bemærkes, at all-terrain-dæk ikke er det samme som helårsdæk.

Mud-terrain-dæk: Hvis du ofte kaster dig ud i kørsel væk fra veje og ind i uudforsket land, kan mud-terrain-dæk være det rigtige valg. Disse dæk har et dybere dækmønster og giver derfor overlegent vejgreb i de mest udfordrende områder, især våd sne og mudder. De er også utrolig holdbare med fastere sidevægge, der kan absorbere stød fra sten og undgå skader fra andre farer, der venter i uvejsomt terræn.

Snedæk: I områder med meget sne og is kan du overveje at montere et sæt snedæk. Disse dæk vil stadig være bløde og fleksible, når temperaturen kommer under 0ºC. Dækmønstret har også en række lameller - små riller og kanaler - som kan grave sig ned i våd sne og is, så bilen får bedre træk i glatføre.

Find dine dæk

Den hurtigste vej til det perfekte dæk.

Brede dæk

Dækkets størrelse og bredde er afgørende

Fordele og ulemper ved brede dæk.

Læs mere

Hvilken dækstørrelse passer?

Hvor store skal dine dæk være

Sådan vælger du den rigtige størrelse til bilen.

Læs mere

Dækmaterialer

Hvad består dine dæk af

Hvad består dine dæk af?

Læs mere