Produkter til lastvogne og busser

New content item

VECTO og de nye CO₂ regulativer for lastbiler

Vinterdækregler

Europæiske regler for vinterdæk og vinterudstyr i lastbiler og busser - Vinter 2018/2019

LandRegler for dækRegler for snekæderYderligere oplysninger
AlbanienIngen generelle regler for vinter-dæk.Der skal være snekæder til drivaksel i køretøjet. Brug i henhold til færdselsskilte og vejforhold.Pigdæk forbudt.
BelgienIngen generelle regler for vinterdæk. Symmetrisk montering lovpligtig for M+S og vinterdæk.Snekæder er kun tilladt på veje dækket af sne og/eller is.Pigdæk forbudt
Bosnien- HercegovinaVinterdæk lovpligtige fra 15. november til 15. april. M+S-dæk er lovpligtige på drivaksler for køretøjer > 3,5 t GVW: Mulighed 1: Vinterdæk på drivakslen med min. 4mm mønsterdybde. Option 2: Tyres with standard profile with min. 4mm tread depth, in case of winter conditions (e.g. snow fall, freezing rain) snow chains need to be mounted on the drive axle.Der skal være snekæder i køretøjet fra 15. november til 15. april. Brug på veje dækket af sne og is. Montering: mindst 1 par på drivakslen.Der skal være en sneskovl i køretøjet. Pigdæk forbudt.
BulgarienFra 15. november til 1. marts er sommer eller vinterdæk dæk med minimum 4mm mønsterdybde lovpligtig.Der skal være snekæder i køretøjet fra 1. november til 31. marts. Anvendelse er lovpligtigt i bjergpas og når angivet af færdselsskilte.Pigdæk forbudt. Uden passende vinterudstyr kan man nægtes indkørsel i landet, eller der kan blive udstedt et kørselsforbud.
DanmarkIngen generelle regler for vinterdæk.Snekæder tilladt fra 1. november til 15. april.Pigdæk tilladt fra 1. november til 15. april. Pigdæk skal monteres på alle dæk i denne periode.
EstlandVinterdæk er lovpligtige (radialdæk med min. 3 mm slidbanedybde) fra 1. december til 1. marts (også fra oktober til april alt afhængigt af vejrforholdene). Tungere køretøjer skal ikke have vinterdæk, men en minimums mønsterdybde på 3 mm er lovpligtig.Snekæder er kun tilladt på veje dækket af sne og is.Pigdæk tilladt fra 15. oktober toil 31. marts
FinlandKøretøjer > 3,5 t GVW december - februar: på drivaksel min. 5mm og andre aksler mim 3mm mønsterdybde.Snekæder er kun tilladt på veje dækket af sne og is.Pigdæk tilladt fra 1. november til 31. marts. hvis vejrforholdene kræver det.
Frankrig

Ingen generelle regler for vinterdæk. Undtagelser angives af færdselsskilte. Vinter udstyr er lovpligtigt for køretøjer på veje markeret med B26 skilte.

Anvendelse er snekæder når angivet af færdselsskilte.Køretøjer < 3,5 t GVW: Pigdæk tilladt fra første lørdag inden den 11. november til sidste søndag i marts, maks. hastighed: 90 km/t. Køretøjer med pigdæk skal mærkes med en mærkat. Pigdæk er forbudt på køretøjer > 3,5 t GVW.
HollandIngen generelle regler for vinterdæk.Snekæder er ikke tilladt på offentlige veje.Pigdæk forbudt.
HvideruslandIngen generelle regler for vinterdæk.Snekæder er kun tilladt på veje dækket af sne og is.Pigdæk tilladt.
IrlandIngen generelle regler for vinterdæk.Snekæder er kun tilladt, når veje er dækket af sne og is.Pigdæk er tilladt, dog kun på sne- og isdækkede veje, maks. hastighed 96/112 km/t. (stats-/motorveje).
ItalienIngen generelle regler for vinterdæk.Der skal være en skridhæmmende anordning (fx snekæder) i køretøjet.Vinterforordning for fremspring RU/1580 er kun gældende for de følgende køretøjskategorier: M1, N1 og O1.
KosovoIngen generelle regler for vinterdæk.Der skal være snekæder til drivaksel i køretøjet. Brug i henhold til færdselsskilte og forhold.Pigdæk forbudt. Busser og lastbiler skal have en sneskovl.
KroatienVinterdæk er obligatoriske fra 15. november til 15. april. M+S dæk er obligatoriske på køretøjets drivaksel > 3.5t GVW.Snekæder er påkrævet for drivaksler under visse forhold. Snekæder er lovpligtige i Lika/Gorski Kotar regionen.Pigdæk forbudt. Køretøjer, der anvendes som erhvervskøretøjer, skal have en sneskovl.
LetlandVinterdæk (M+S) er lovpligtige for køretøjer < 3,5 t GVW fra 1. december til 1. marts. Min. 4 mm mønsterdybde.Snekæder er kun tilladt på veje dækket af sne og is.Pigdæk tilladt fra 1. oktober til 30. april for køretøjer >3,5t GVW.
LiechtensteinIngen generelle regler for vinterdæk. Men der er erstatningsspørgsmål, hvis ikke-egnede dæk benyttes. Køretøjudstyr skal matche vejrforhold.Snekæder tilladt. De er ikke nødvendige i dale. I bjergene angiver færdselsskilte, om snekæder er lovpligtige.Køretøjer > 7,5 t GVW: Pigdæk tilladt fra 1. november til 30. april, maks. hastighed 80 km/t. Alle dæk bør være udstyret med pigdæk. Køretøjer med pigdæk skal mærkes med en mærkat.
LitauenVinterdæk er lovpligtige for køretøjer < 3,5 t GVW fra 1. november til 1. april.Snekæder er kun tilladt på veje dækket af sne og is.Pigdæk tilladt fra 1. november til 1. april.
LuxembourgAlle drivaksler på lastbiler og busser skal være udstyret med vinterdæk (M+S er tilstrækkelig) under vinterforhold (sne, is, isslag).Snekæder er kun tilladt på veje dækket af sne og is. Pigdæk forbudt.
MakedonienIngen generelle regler for vinterdæk..Der skal være snekæder i køretøjet fra 15. oktober til 15. marts, hvis køretøjet kun har standarddæk monteret.Busser og tunge lastbiler skal have sneskovle. Pigdæk forbudt.
MontenegroDæk mærket med symbolet  M+S eller vinterdæk er lovpligtige fra november til april på bestemte veje, der er nærmere angivet af politiet. Min. 4mm mønsterdybde.Snekæder er kun tilladt på veje dækket af sne og is.Busser og tunge lastbiler skal have sneskovle. Pigdæk forbudt.
Norge

Køretøjer med >3,5 t GVW min. 5 mm / Køretøjer <3,5 t GVW min. 3 mm. slidbanedybde er lovpligtige fra 1. november til og med første mandag efter påske (Sydnorge) og fra den 16. oktober til og med den 30. april (Nordnorge; Nordland, Troms og Finnmark). Det er lovpligtigt at bruge M+S og eller 3PMSF på alle aksler pr. 15 - 31. november. I overgangsperioden (Vinter 2019/2020) er det acceptabelt at benytte M+S dæk på driv- og stryreakslen

Køretøjer > 3,5 t GCW skal have snekæder i den periode, hvor det er lovligt at benytte pigge. En truck med trailer skal have mindst 7 kæder til rådighed. Pigdæk (gennemsnitlig fremspring på 1,7 mm) tilladt fra 1. november til den første søndag efter påske. I Nordland, Troms og Finnmark fra 16. oktober til 30. april. Lastbiler og trailere: pigdæk på den samme aksel. Hvis dobbeltmonteret er ét dæk nok. Pigdæk er kun acceptable ved M+S eller 3PMSF dæk.
PolenIngen generelle regler for vinterdæk.Snekæder er kun tilladt på veje dækket af sne og is. Tilstrækkeligt med færdselsskilte på veje hvor snekæder er lovpligtige.Pigdæk forbudt.
PortugalIngen generelle regler for vinterdæk. Snekæder er midlertidig lovpligtige, når det angives af færdselsskilte (sker kun i de højest beliggende områder).Pigdæk forbudt.
RumænienI tilfælde af vintervejr er M+S eller vinterdæk lovpligtige på drivakslen på alle køretøjer > 3,5 t GVW og køretøjer, der transporterer mennesker (med mere end 9 sæder).Køretøjer > 3,5 t GVW skal være udstyret med snekæder, der skal være monteret, når dette angives af respektive færdselsskilte.Skovl og sand er påbudt for køretøjer > 3,5 t GVW. Pigdæk forbudt.
RuslandDet forventes, at der kommer nye tekniske regler. I månederne december, januar og februar skal passagerbiler, små lastbiler, lastbiler og busser være udstyret med dæk mærket M+S eller med 3PMSF-symbolet (Three Peak Mountain Snowflake-Symbol) på alle aksler. Minimum slidbanedybde 4 mm.Snekæder er anbefalet, men ikke lovpligtige.Brug af pigdæk er forbudt i sommermånederne ( juni, juli, august)
SchweizIngen generelle regler for vinterdæk. Der kan være regionale regler ved vintervejrs vejforhold (fx veje i alpine pas). Min. slidbanedybde for vinterdæk 1,6 mm. Vær opmærksom på erstatningsspørgsmål i tilfælde af uheld med standard dæk om vinteren.Hvis myndighederne meddeler, at der er lovpligtige snekæder, er det kun snekæder, der er tilladt (firhjulstrækkere kan være undtaget).  Brug snekæder ved respektive vejskilte og forhold.Pigdæk er tilladt for køretøjer < 3,5 t GVW fra 1. november til 30. april eller på snedækkede veje. Maks. hastighed 80 km/t. Pigdæk skal mærkes med en mærkat 80 km/t.
SerbienDæk markeret med M+S symbol eller vinterdæk obligatorisk fra november til april. Min 4mm mønsterdybde. Brug ifølge anvisninger på trafiktavler og forhold.Der skal være snekæder til drivaksel i køretøjet.Pigdæk forbudt. Busser og lastbiler skal have en sneskovl.
SlovakietVinterdæk er lovpligtige som minimum på drivakslen (min. 6 mm slidbanedybde) på køretøjer > 3,5 t GVW fra 15. november til 15. marts.Der skal være snekæder i køretøjet. Brug i henhold til færdselsskilte og forhold.  Pigdæk forbudt.
SlovenienVinterdæk er lovpligtige som minimum på drivakslen (min. 6 mm slidbanedybde) på køretøjer > 3,5 t GVW fra 15. november til 15. marts.Der skal være snekæder i køretøjer > 3,5 t GVW, hvis der ikke er monteret vinterdæk.Pigdæk forbudt.
SpanienIngen generelle regler for vinterdæk. M+S og vinterdæk er lovpligtige, når angivet af færdselsskilte eller myndighederne.Snekæder er tilladt, når angivet af færdselsskilte eller myndighederne. Snekæder er kun tilladt på veje dækket af sne og is.Brug af pigdæk med en piglængde på op til 2 mm er tilladt på snedækkede veje
StorbritannienIngen generelle reglerfor vinterdæk.Snekæder er kun tilladt på veje dækket af sne og is.Pigdæk er tilladt, dog kun på sne- og isbelagte veje og så længe at vejen ikke tager skade.
SverigeOm vinteren er minimum slidbanedybde 5 mm på alle dæk bortset fra trailerdæk. Når vinteren er over os, fra 1. december til 31. marts er det lovpligtigt for køretøjer ≤ 3.5 t at køre med 3PMSD eller pigdæk. For køretøjer > 3,5 t GVW er det lovpligtigt at køre med 3PMSF, POR eller pigdæk på for- og bagakslerne. På de resterende aksler er det okay at montore M+S dæk. Indtil 30. november 2024 er det lovligt at køre på M+S (specialudviklet til vinter) på all aksler. På trailere ≤ 3.5 t GVW, er M+S dæk (specialudviklet til vinter) lovlige indtil november 2028.Det anbefales, at der er snekæder i køretøjetPigdæk er tilladt fra 1. oktober til 15. april. Alt afhængigt af vejrforholdene kan denne periode forlænges. Maks. 50 pigge per meteromkreds på dæk fremstillet efter 1. juli 2013. Tag venligst højde for undtagelser for bestemte veje.
TjekkietVinterdæk er lovpligtige fra 1. november til 31. marts, alt afhængigt af vejforholdene om vinteren, eller ved skiltningen: ' Vinterudstyr'. M+S-dæk er lovpligtige på drivaksler for køretøjer > 3,5 t GVW med min. 6 mm slidbanedybde.Forskellige færdselsskilte er mulige. Snekæder er lovpligtige, hvis det er angivet på færdselsskilt, på minimum 2 drivhjul på køretøjer med 3 eller flere aksler.Pigdæk forbudt.
TyrkietFra 1. december til 1. april er det lovpligtigt for erhvervskøretøjer at bruge vinterdæk til kørsel mellem byer. I byer fastsætter de lokale myndigheder tidsperioden for hver enkelt by individuelt. Alle slags lastbiler, traktorer og busser skal være udstyret med dæk, der er mærket med M+S, M+S og 3PMSFsymbolet eller med 3PMSF-symbolet på drivakslerne. Alle slags varevogne, små lastbiler, pickupper og personbiler, der benyttes som erhvervskøretøjer (taxaer osv.), skal være udstyret med dæk, der er mærket med M+S, M+S og 3PMSFsymbolet eller med 3PMSF-symbolet på alle aksler.Det anbefales at have snekæder i køretøjet og benytte disse på sne- og isdækkede veje.Det anbefales, at der er træktov og bremseklods i køretøjet. Pigdæk kan også bruges som vinterdæk.
Tyskland

Krav til situationsbestemt vinterudstyr: Køretøjer < 3,5 t GVW skal være udstyret med vinterdæk (3PMSF) på alle hjul fra 1.1.2018. Køretøjer > 3,5 t GVW skal være udstyret med vinterdæk markeret med Alpine symbolet (3PMSF) på drivakslerne.

Fra 1. juli 2020 skal der køres med 3PMFS dæk

Anvendelse af snekæder når angivet ved færdselsskilte. Pigdæk forbudt. Undtagelse: Rute via „Kleines Deutsches Eck“. 60 € bøde for uegnede dæk, 80 € bøde for at forårsage trafikprop/ forstyrrelse grundet uegnede dæk, 100 € bøde for at forårsage farlige situationer grundet uegnede dæk, 120 € bøde for at forårsage et uheld grundet uegnede dæk. Plus et point for hver. (Flensborgs pointsystem)
UkraineIngen generelle regler for vinterdæk.Snekæder er kun tilladt på veje dækket af sne og is.Pigdæk er tilladt.
UngarnIngen generelle regler for vinterdæk.Snekæder er kun tilladt på veje dækket af sne og is. Anvendelse og medtagning af snekæder kan være lovpligtigt grundet særlige vejrforhold (maks. hastighed 50 km/t.). Om vinteren kan udenlandske køretøjer nægtes indkørsel, hvis der ikke forefindes snekæder i køretøjet. Pigdæk forbudt.
ØstrigVinterdæk er lovpligtige fra 1. november til 15. april. Risiko for frakendelse af kørekort og store bøder, hvis du ikke overholder loven (fra 35 og op til 5.000 €). Lastbiler > 3,5 t GVW skal være udstyret med M+S-dæk ogeller med 3PMSF, på minimum en drivaksel med en min. slidbanedybde på 6 mm (diagonal) og 5 mm (radial). Vinterdæk er lovpligtige for busser (kategori M2, M3) fra 1. november til 15. marts.Der skal være snekæder i køretøjet til mindst to drivakseldæk fra 1. november til 15. april. Der er undtagelser for busser til offentlig passagertransport. Brug på veje dækket af sne og is.Pigdæk er forbudt på køretøjer > 3,5t GVW.Vi er på nuværende tidspunkt ikke bekendt med generelle vinterdæksregler / forordninger for snekæder for lastbiler i de følgende lande: Cypern, Grækenland og Malta. Se venligst trafikreglerne i de respektive lande vedrørende særlige regler for snekæder og pigdæk. 


Til trods for nøje og grundige undersøgelser kan vi ikke garantere, at oplysningerne er korrekte og fuldstændige.


For optimalt vejgreb og høj køresikkerhed i koldt vejr anbefaler Continental montering af vinterdæk på alle dine lastbilers og bussers aksler.